Szeretettel köszöntelek a HIT REMÉNY SZERETET közösségi oldalán!
http://hitremenyszeretet.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HIT REMÉNY SZERETET vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HIT REMÉNY SZERETET közösségi oldalán!
http://hitremenyszeretet.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HIT REMÉNY SZERETET vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HIT REMÉNY SZERETET közösségi oldalán!
http://hitremenyszeretet.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HIT REMÉNY SZERETET vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a HIT REMÉNY SZERETET közösségi oldalán!
http://hitremenyszeretet.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
HIT REMÉNY SZERETET vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | Miclausné Király Erzsébet | 0 hozzászólás
Vörös és sötétkék gyümölcsök fogyasztásával megelőzhető a magas vérnyomás. Sok antocianint tartalmaznak, és aki ilyen gyümölcsöket fogyaszt, annak ritkábban kell vérnyomáscsökkentő tablettát szednie – állapították meg a kutatók.
Arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek gyakori evése csökkenti a vérnyomás emelkedésének esélyét. A kutatók két olyan nagykiterjedésű tanulmány adatait elemezték, amely évtizedek óta zajlik az Egyesült Államokban. A részletes étkezési szokások mellett a vizsgálat résztvevőinek egészségi állapota is követhető belőlük. Az egyikbe, amely 1976-ban kezdődött, mintegy 122 ezer nővér és asszisztens kapcsolódott be. A másikban az egészségügyben dolgozó férfiak életmódját mérték fel 1986 óta. Az angol kutatók így sok százezer ember táplálkozási szokásairól kaptak ismertetést, és azt egybevethették az egészségi állapottal.
Kiderült, hogy az antocianinokat tartalmazó színes gyümölcsök bőséges, rendszeres fogyasztása esetén kisebb a vérnyomás emelkedésének kockázata. Közéjük tartoznak a vörös és a piros gyümölcsök, mint az eper és a málna, vagy a vérnarancs, illetve a sötétkékek, mint az áfonya és rokonai. A kutatócsoport végül mintegy 134 ezer nővér és 23 ezer férfiápoló táplálkozásának, illetve egészségi állapotának 14 éves követése útján jutott erre az eredményre. Akik kiemelten szerették ezeket a gyümölcsöket, azok között nyolc százalékkal kevesebbnek volt magas a vérnyomása.
Az antocianin kedvező hatása különösen fiatalabb korban érvényesült. „Ez fontos, hiszen a helyes étkezéssel a betegség megelőzhető” – írta a munkacsoport vezetője.
MTI
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!